top of page
  • andraspetruska

All About That Bass - Hogyan segíti a zenei tevékenység a coachingot?


A mai világban gyakran előfordul, hogy egyszerre több lábon állunk, olykor teljesen eltérő tevékenységeket űzve építjük az életünket. Azzal, hogy coach lettem, én is ráálltam egy másik lábra a zenészség mellett. Azon gondolkodtam, hogy ha egy kutató bebizonyítaná, hogy ez a két, látszólag nagyon különböző döntés következhet-e mégis egymásból, vajon mivel érvelne?


Lehetséges-e bármilyen kapcsolódás vagy gondolkodásbéli hasonlóság mélyebb szinten?


Én ezt a kapcsolatot a hangszerválasztásomon és a rajta való zenei gondolkodásomon érem tetten. Nevezetesen, hogy gyerekkorom óta kísérőhangszeres voltam. Legyen szó egyszerű, tábortűzi akkordozásról, a látványos és technikás fingerstyle játékmódról, vagy újabban a basszusgitárról, mindig is az kötötte le a figyelmem, miként tudok inspiráló támaszt nyújtani a valódi figyelem fókuszában álló éneknek, szólóhangszernek. Hogyan szolgálhatom magát a dalt a stabil ritmus megteremtésével, amire inspiráló énekelni? Vagy éppen miként segíthetem egy hosszú improvizációban a szólista önkifejezését azzal, hogy lereagálom, visszatükrözöm az ötleteit, egy-egy apró gondolat bedobásával továbblendítve őt a megkezdett úton.


Coachként, úgy érzem, ugyanez a feladatom. Abban támogatni téged, hogy bátran „elmuzsikáld” az élet nagy kérdéseit. Mesélj az álmaidról, céljaidról, én pedig rád hangolódva kísérlek a feléjük vezető utadon. Arra figyelek, amit tőled hallok. Abból dolgozunk, ami belőled árad. S ha jól mozgunk együtt, meglepetésszerű kiteljesedésben lehet részed. Szólózz bátran, én kísérlek!
„If you got beauty beauty just raise 'em up 'Cause every inch of you is perfect From the bottom to the top”

(Trainor - Kadish)

Comments


bottom of page