top of page
  • andraspetruska

Sound and Vision - Fejlődés példaképek segítségével


Az örök zenei kaméleon és újító, David Bowie egyik lemeze kapcsán inspiráló gondolatokra bukkantam. Az 1977-es Low című album a korát megelőző, sajátos ambient hangulatáról emlékezetes, a zenei szakma viszont egy bravúros technikai megoldásra gondol vissza nagy szeretettel: a legendásan eredeti dobhangzásra.


A producer, Tony Visconti által előállított trükk ma már jól ismert•, akkoriban azonban megkerülte azt, hogy lerántsa a leplet vívmányáról. A hangzás iránt folyamatosan érdeklődő kollégáknak ahelyett, hogy választ adott volna, inkább kérdezett: „Szerinted hogy csináltam?”


Tetszik ez a hozzáállás. Visconti ezzel lényegében azt sugallta pályatársainak, hogy bennük is ott van a potenciál és a lehetőség a fejlődésre. Ahelyett, hogy tálcán kínálta volna a megoldást, ösztönözte őket, hogy saját erőfeszítéseik árán induljanak el a célhoz vezető úton.

A coaching során gyakran hívjuk segítségül a kliens példaképeit. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy az ügyfél szerint mit tenne az adott helyzetben a számára inspiráló személy, legyen az művész, sportoló, politikus vagy épp a bölcs szomszéd néni.

Ez nem csupán amiatt hasznos gyakorlat, mert új szemléletek kerülhetnek a látóterünkbe, hanem azért is, mert a kliens a „külső” segítség okán már nem érzi olyannyira egyedül magát a problémával.

Természetesen nem tudhatjuk, hogy a példakép pontosan hogyan cselekszik az adott helyzetben, számunkra az a lényeges, hogy a kliens fejében milyen kép él, és hogyan tudja ezt a maga javára fordítani. Hiszen az ideálokban pontosan azt csodáljuk, amit magunkból is szeretnénk kihozni, vagyis ezen készségeknek a szikrája bennünk is ott rejlik.


Szóval, ha legközelebb találkozol egy megoldhatatlannak tűnő problémáddal, vagy csak egy kis motivációra van szükséged, kérdezd meg magadtól, mit tenne ebben a helyzetben a példaképed. Egészen biztos vagyok benne, hogy fogsz kapni választ.
„Waiting for the gift of sound and vision

And I will sing”

(David Bowie)
• egy korai Harmonizer (Eventide H910) berendezésen vezette keresztül a jelet. Az eszköz lehetőséget biztosított a hangmagasság állítására, a lejátszási sebesség változása nélkül (vö. varispeed vagy a lemezjátszók fordulatszám szabályzója)

Comments


bottom of page