top of page
  • andraspetruska

Your Song – Hogyan segítheti önismereti utunkat a kedvenc tevékenységünk?


Az önismereti úton való elindulást úgy érzem, teljes mértékben a zenélésnek köszönhetem.

A művészeti érdeklődést nem tudatosan választottam, egyszerűen valamiféle affinitásom vagy érzékem volt ahhoz, hogy viszonylag könnyen elérjek egy olyan szintet, amiben örömömet leltem.


Azonban ez a „kapott csomag” csak egy bizonyos pontig volt elég. Ahhoz, hogy komplexebb dolgokra is képessé váljak (például tisztán énekelni), már több befektetett energiára volt szükségem. Egy készségszintű hangszeres játék pedig lényegében testkoordináció. Az izmok, ízületek megtanulják, milyen sorrendben, mekkora energiafelhasználással kell a megfelelő pozícióba helyezkedniük a kívánt hangzás elérése érdekében. És a legfontosabb lépés ahhoz, hogy mindezt képesek legyünk végrehajtani, az, hogy egyszerűen megfigyeljük magunkat. Megfigyeljük a jelen pillanatot, felkészülünk a következőre, s ha van ilyen, levonjuk a tanulságot az előzőből.


A zenéléstől az erőforrásokig


A sikerélmények elég erőt adtak ahhoz, hogy ezt az analógiát ösztönösen az életem más területeire is kiterjesszem. Hiszen az életünk is így működik; kapott csomaggal érkezünk, bizonyos személyiségjegyeink, képességeink erősebbek, mások fejlesztésre szorulnak, s van, amikor meg kell tanulnunk egy-egy elakadáson továbblendülni.


Azzal, hogy a zenélés során elkezdtem figyelni magam, - nem csupán a kezeimet, hanem a szembejövő érzéseket, gondolatokat is, - feltettem magamnak a kérdést: miért ne működhetne-e ugyanez olyankor is, amikor szorongást élek meg, gátlásosan kommunikálok vagy önértékelési problémáim vannak?


Amit tudattalanul alkalmaztam magamon, az lényegében minden megoldásközpontú segítő módszer alapja, az erőforrásainkra való rátalálás. Vagyis minden olyan tevékenység és helyzet feltérképezése, ahol bizonyosan helyt álltunk már valamikor.


Egyszerű, mégis hatásos segítség lehet egy-egy nehezebb pillanatban feltenni magunknak olyan kérdéseket, mint pl.

Mikor sikerült hasonló problémán felülkerekednem?

Hogyan csináltam akkor?

Mire lenne szükségem most a továbblépéshez?

Az életem más területén megéltem-e már hasonlót?


Különösen ez utóbbi kérdéstípus rejt izgalmas asszociációs láncokat magában.


Hiszen a cél maga a gondolati kapcsolat létrejötte: átélni azt az érzést, hogy rendelkezhetünk a megoldáshoz szükséges erőforrással.


Az örömtevékenységek, hobbik szerepe a lelki ellenállóképességben


Szakmaibb szemmel tekintve a múltamra, nem is olyan meglepő, hogy éppen a zenéléstől kaptam meg a legtöbb erőforrást. Számos kutatás bizonyítja, hogy az örömtevékenységek, hobbik segítik a lelki ellenállóképesség kialakulását. Nem utolsósorban azért, mert kedvenc időtöltéseink során olyan pozitív érzéseket élhetünk át, mint a szabadság, a játékosság és a spontaneitás. Ezek a közmegegyezés szerint is az egészséges személyiség legfőbb jellemzői.


Ahogyan Barbara L. Fredrickson a láss-gyarapíts elmélet megalkotója írja, „a pozitív érzelmek a) szélesítik az emberek figyelmét és gondolkodását; b) felülírják a kószáló negatív érzelmi állapotokat; c) elősegítik a pszichológiai reziliencia kialakulását; d) építik a személyes erőforrásokat; és e) serkentik a nagyobb jóllétet ígérő, felfelé irányuló spirál beindulását. (...) Az elméletet alátámasztó adatok szaporodásával egyre világosabb a recept: az embereknek ápolniuk kell pozitív érzéseiket mind saját magukban, mind környezetükben, s nemcsak azért, mert az adott pillanatban ettől jobban érzik magukat, hanem mert kedvező irányban fognak tőlük változni. Minden esélyük meglesz a szép hosszú, egészséges életre.” (Fredrickson, 2011, 131.)


Tehát a feladat adott.


Ha legközelebb valamilyen nehézség előtt állunk, próbáljuk ki az alábbiakat!


Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy is vagyunk a jelen pillanatban. Csak figyeljük meg, milyen érzések vannak bennünk és milyen testi érzeteket élünk át közben?

És mielőtt megadnánk magunkat a tehetetlenségnek, vigyük el magunkat egy olyan élményhez, amely során már megtapasztaltuk, mennyi pozitív érzéssel és erővel rendelkezünk.

Éljük át jó mélyen és képzeljük el, hogy ez az érzés és ez az erő az életünk mennyi más területein is velünk van és képes pozitív irányba befolyásolni minket.


Két dologban biztosak lehetünk: fogunk erőforrást találni magunkban és annak lesz hatása. Hogy csupán ezzel megoldjuk-e a problémát, az természetesen függ annak mértékétől, de a fókuszba állított jó érzések minimum nyugtató és összerendező erővel bírnak elménkre és testünkre egyaránt.


Ez az egyszerű gyakorlat kiváló belépő lehet saját működésünk tudatosabb megismerésének útján és ennélfogva a stabil jóllétünk megteremtésének alapja is.
And you can tell everybody this is your song

It may be quite simple, but now that it's done

(Elton John – Bernie Taupin)
Felhasznált irodalom Fredrickson, B. L. (2011). A pozitív érzelmek láss-gyarapíts elmélete. In. (Szerk.): Csíkszentmihályi M. és Csíkszentmihályi I. S. Élni jó – Tanulmányok a pozitív pszichológiáról. (pp.): 114-136. Budapest: Akadémiai Kiadó. 131. o.Comments


bottom of page