top of page
Petruska - milenaris fotozas-12.jpg

Life Coaching

Mi a life coaching és miben segíthet téged?

 

Ez egy olyan megoldásközpontú módszer, amely a szükséges pszichológiai ismeretek összegzésével, segítő gyakorlatokkal képes támogatni téged az életed nehéz helyzeteiben. A life coach az, aki ebben a folyamatban vezet téged: professzionálisabb egy barátnál, de még nem pszichológus.

 

Ha képesek voltunk megtanulni járni, autót vezetni, főzni, idegen nyelveken beszélni, hangszeren vagy épp a sportpályán játszani, ugyanezt a fejlődést miért ne érhetnénk el a belső működésünkkel kapcsolatban is?

 

Miért ne ismerhetnénk ki jobban érzelmeink működését?

Miért is ne fejleszthetnénk az önmagunkhoz és belső igényeinkhez való kapcsolódás képességét?

Miért is ne tanulhatnánk meg nagyobb kontrollt gyakorolni az életünket meghatározó történések fölött?

 

Én hiszek abban, hogy egy kis segítséggel mindannyian tudunk további eszközöket és erőket találni saját magunkban. Épp ezért végeztem el az egy éves, intenzív Samling Solution Consulting Kft. coach-képzését, aztán dr. Biró Gyula nevével fémjelzett Akítv-Transz NLP Hungária NLP-practitioner képzését, hogy ebben megfelelő segítséget tudjak nyújtani a hozzám fordulóknak, life coachként.

Life coaching
Petruska - milenaris fotozas-36 copy.jpg

Minden fejleszthető, mindenen tudsz változtatni

Noha nem használjuk így a magyar nyelvben, a life coach nyersfordítása élet edző. 

Találó a kifejezés, hiszen a magánéletünk különböző területei, testünkhöz hasonlóan, „edzhetők”. Ráfordított energiával, gyakorlással ugyanúgy elérhetünk egy magasabb elégedettségi szintet az életünkkel, mint a fizikumunk esetében.

 

Life coachként abban tudlak segíteni, hogy megtaláld saját válaszaidat az életben való előrelépéshez, kiteljesedéshez.

 

Legyen szó akut problémáról, elakadásról vagy hosszabb távú változásról, a személyre szabott, kreatív coaching beszélgetések és gyakorlatok segítségével mélyebb betekintést nyerhetsz a jelenedbe, és kézzelfoghatóbb módon tervezheted meg a jövődet, magabiztosan léphetsz előre a célodhoz vezető úton.

A life coaching jellemző területei - életcélok, kapcsolatok, karrier & te

 

A life coaching segítségével az alábbi területeken tudok segíteni neked: ha ilyen kérdések, megakadások vannak az életedben, akkor keress bátran!

 

Önismeret

célkitűzés, hosszú és rövid távú tervezés, döntéstámogatás, stresszkezelés és érzelemszabályozás, elakadásokon való átlendülés, ismétlődő helyzetekből való kilépés

 

Kapcsolatok

konfliktuskezelés, párkapcsolati elakadások, szülő-gyerek viszony, közösség és énhatárok, veszteség feldolgozás

 

Karrier

jövőtervezés, munkahelyváltás, work-life balansz, időgazdálkodás

 

Életmód

egészségtudatosság, szépségápolás, betegséggel való együttélés

Az elérhető eredmények: mélyebb önismeret, nagyobb fokú tudatosság, több sikerélmény

 

A coachingban részt vevő ügyfelek a folyamat során jellemzően elkezdik felismerni és használni korábban rejtetten maradt erőforrásaikat. A fejleszteni kívánt képességeik megerősödnek, ezáltal önbizalmuk is növekedésnek indul. Elmélyült önismeretüknek köszönhetően tudatosabban irányítják sorsukat, döntéseik megfontoltabbá válnak. Sikerrel használják fel képességeiket a céljaik elérése és az akadályok elhárítása érdekében.

 

Szeretek úgy gondolni a life coaching folyamatára, mint a gyermekkorunk foglalkoztató füzeteiből ismerős labirintusra. Sokféle irányba indulhatunk felfedezéseket tenni, de az nem kérdés, hogy eljuthatunk starttól a célig!

Hogy néz ki egy life coaching folyamat?

 

Egy rövid egyeztetés után személyesen/videóbeszélgetésben találkozunk első alkalommal és felmérjük a téged érintő témakört, kérdéseket. Ekkor meghatározzuk, hogy körülbelül hány ülésre lehet szükség a feldolgozáshoz és ennek megfelelően időpontokat egyeztetünk.

 

Minden ülés 60 perces és általában jár vele némi “házi feladat” is, amelyen önállóan dolgozhatsz a két ülés közt eltelő időszakban. Így a saját önismereti folyamatok és a life coaching vezetett ülései összeadódnak és hatékonyan visznek a kitűzött céljaid, eredményeid felé.

 

Maradtak még kérdéseid a life coaching kapcsán?

 

Coachhoz fordulni összetett döntés, így megértem, ha nem jutottál még döntésre. Egyrészt szeretnélek bátorítani: ha úgy érzed, hogy megakadtál, vesztegelsz az életed egy pontján, akkor kérj bátran segítséget. A Budapest-Szeged táv gyalog is megtehető, de vonattal azért csak gyorsabb… :) Másrészt, ha még bármilyen kérdésed felmerül a life coach ülésekkel kapcsolatban, akkor kérlek, keress bátran a weboldalomon megadott elérhetőségeken keresztül: szívesen megválaszolom a kérdéseidet.

Petruska - milenaris fotozas-36.jpg

Coaching

Művészeti

Az alkotás komplex folyamat. Egyszerre játékos, szabad gyermeki állapot, ugyanakkor legmélyebb érzéseinket tárjuk fel saját magunk és mások előtt is. Amennyiben az alkotómunka a megélhetésünk is, vajon hogyan hangoljuk össze a kreativitás szabadságát a folyamatos fejlődéssel és a vállalkozásunk előmenetelével?

 

Alkotó zenészként én is szembesültem ezekkel a kihívásokkal, így amikor elvégeztem a Samling Solution Consulting Kft. coach-képzését, rögtön a művészeti alkalmazáson kezdtem el ötletelni. A coaching technikák itt is működőképesek: a célom, hogy a segítségükkel támogassalak a saját utad és sikered felfedezésében. Ha ismerős a problémafelvetés, benned is dolgoznak ezek a kérdések, akkor keress bátran!

Művészeti coaching
Petruska - milenaris fotozas-12 copy.jpg

Tehetséggondozás a művészeti coaching eszközeivel: támogatás és kiteljesedés

 

Noha ma már számos képzési és érvényesülési lehetőség áll az előtt, aki művészi pályára kíván lépni, egyre közismertebb tény, hogy az alkotók mentális egészségének megőrzésére kevés figyelem fordul.

 

Művészként stabil pszichés egyensúlyra van szükségünk, hiszen a karrierünk hullámzása nehezen választható el a személyiségünk mélységeitől: a munka-magánélet az alkotásban gyakran összemosódik.

 

A művészeti coaching során abban tudlak támogatni, hogy ebben az összetett folyamatban a lehető legkönnyebben eligazodj, mélyebben megértsd a kreatív működésedet. A cél, hogy képessé válj leküzdeni az akadályokat és a visszahúzó erőket, majd pedig hatékonyan, jó érzéssel megvalósíthasd nagyratörő céljaidat.

Álmok a gyakorlatban: a művészeti coaching jellemző területei

 

Kreatív önismeret

Hogyan működik a kreatív részed? Milyen körülmények segítenek az alkotásban, és mik azok, amik hátráltatnak? Milyen rejtett erőtartalékaid vannak, és milyen elakadások várnak feloldásra?

 

Jövőkép álmokban és gyakorlatban

Mi a célod pontosan? Mi támogatja ezt, és mi az, ami visszahúz? Hogyan indulj el? Milyen erőforrásaid vannak? Stratégia tervezés, pénzügyekkel való viszony, csapatmunka, szükségletek.

 

Járulékos kompetenciák

Művész-civil egyensúly. Hiedelmek sikerről és kudarcról. A szakmai fejlődés lélektana. Önértékelési kérdések. Testi-lelki egyensúly.

 

A művészeti coaching foglalkozásoknak köszönhetően a alkotás könnyedebbé válhat, gyakoribb és tudatosabban előhívható a flow-állapot. Erőforrásaink behatóbb ismeretében az álmok lépésekre lebontott, megvalósítható tervvé alakulnak át. Izgalmasnak találod?

A művész önismerete és az önismeret művészete

 

A személyes tapasztalatom az, hogy az alkotás és az önismeret kapcsolata oda-vissza működik.

 

A művészeti coaching során elért felismerések, megtanult készségek az élet számos más területein is hasznosíthatók. Nem csupán saját magunk mélyebb megismerése segíti a művészi kiteljesedést, ugyanez igaz fordítva is.

 

Az, hogy testünk megtanulja a mű létrehozásához szükséges aprólékos mozdulatokat, az, hogy az érzelmeinket képesek vagyunk megélni és megragadni a művészi önkifejezés sajátos rendszerében, mind olyan képességekről árulkodnak, amelynek a civil életben is rendkívül nagy hasznát vehetjük. Az érzelmeink és gondolataink tudatosságát követheti a stabilabb önértékelés, a magabiztosság, a szabadság és a biztonság megélése a magánéletünkben is.

 

Ha érzed ennek a létjogosultságát, érdekelne egy ilyen coaching folyamat, akkor vágjunk bele, kezdjük meg az egyeztetést.

Petruska - milenaris fotozas-23.jpg

NLP

Tapasztaltad már, hogy a terveid megvalósítását, a teljesítőképességedet, vagy a hétköznapi örömeid megélését egy gondolat vagy hiedelem korlátozza?

Ezek sokszor valamilyen múltbéli megélésben gyökereznek, például egy ismétlődő viselkedési mintában, egy bevésődött szituációban vagy akár egy generációkon keresztül örökített élményben.

 

Az NLP vagyis a neurolingvisztikus programozás módszere meglepő könnyedséggel, hatékonyan segíthet a változás elérésében, mélyebb szinteken is. Az NLP módszertanát Dr. Bíró Gyula klinikai szakpszichológus, kiképző szakpszichoterapeuta képzésén sajátítottam el, a Samling Solution Consulting Kft. intenzív, egy éves coaching tanfolyamát kiegészítve. Így már a neurolingvisztikus programozás eszköztárát is alkalmazom, egy holisztikusabb, átfogóbb problémamegoldásra törekedve, mélyebben feltérképezve a konkrét témát. Ha szívesen kipróbálnád ezt a technikát, akkor keress bátran és egyeztessünk időpontot.

NLP
Petruska - milenaris fotozas-25 copy.jpg

Mit jelent az NLP?

 

Az NLP rövidítés a neurolingvisztikus programozás fogalmat takarja. A kifejezés neuro része arra utal, hogy minden tudatos és tudattalan tapasztalásunkat az idegrendszer tárolja és aktiválja. Lingvisztikus, vagyis a tapasztalásainkat a nyelvi rendszerekben kódoljuk, a gondolataink konkrét megfogalmazása egyben egy részletesebb interpretációt is jelent. Programozás, hiszen az ember is rendszer; a viselkedésünk, a kommunikációnk, sőt még a hiedelemrendszerünk is mintákból áll, s e programokat nem csupán lefuttatni tudjuk, hanem céljainknak megfelelően alakítani, formálni is.

 

Gyakran említik azt, hogy az NLP a kiválóság tudománya. Hatékony módszer a tanulásban, a motiváció megteremtésében és fenntartásában, valamint a céljaink eléréshez szükséges pozitív viselkedésformák kialakításában.

 

Az önismereti és terápiás munkában való hasznosításán túl az élet számos területén elismert módszer. Gyakori segítség a marketingszakmában, fontos része az élsportolók felkészülésének, de hatékony segítség lehet pszichés eredetű betegségek (allergiák, fóbiák) kezelésében is.

Hogyan segít az NLP módszere?

 

Az NLP kreatív módszerekkel segíti elő, hogy új nézőpontokat alakítsunk ki a magunkba vetett hitünkről és a  viselkedésünkről. A segítségével azonosíthatóvá válnak azok a területek, melyek változást igényelnek.

A fantáziadús NLP gyakorlatok során a legmélyebb érzéseink szintjén érhetünk el változást. Szabad utat adhatunk olyan új viselkedésminták beépülésének, amelyek segítségével egészen más módon működhetünk, mint eddig. A pozitív változások pedig új lehetőségeket teremtenek.

 

Az NLP megtapasztalásával fokozhatod a kommunikáció hatékonyságát, támogatást kaphatsz a múltad hatásainak megváltoztatásában és fejlesztheted vele az önbizalmad.

 

Szívesen támogatlak ebben NLP tanácsadóként. Keress bátran és kezdjük meg az egyeztetést!

Ki építi a jövődet? Te vagy a múltad?

 

Képzeljük el, hogy mindazt, amit a világból érzékelünk, egy sajátos szemüvegen keresztül látjuk. Mindannyiunké különböző, a múltban megélt saját pozitív és negatív tapasztalataink élesítik vagy épp tompítják az elénk táruló képet jelenről és jövőről.

 

Vajon mi történne, ha lecserélnéd ezt a szemüveget egy olyanra, amelyen keresztül a lehető legjobb formádban látod magad?

 

Az NLP alapvetése, hogy a külső világot saját megéléseink, tapasztalataink, s az ebből kialakult hiedelmeink szűrőjén keresztül érzékeljük. A múltbéli megéléseinkből kialakult viselkedésminták és hiedelmek azonban a jelenünket és a jövőnket is befolyásolják.

 

De mindez egyben azt is jelenti, hogy lehetőségünk van változtatni és új nézőpontból szemlélődni.

bottom of page